Синоптици: Очаква ни жега през октомври

През голяма част от октомври ще се радваме на слънце, златна есен и топло, меко време. Месецът ще започне с променлива, често значителна облачност. На места, главно в Северна България ще има все още слаби превалявания. Вятърът ще е остане от запад-северозапад, ще отслабне и в Дунавската равнина ще е до умерен. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, а максималните – между 19 и 24 градуса.

Октомври ще бъде със средни температури над нормата, като очакваното отклонение от нея за западната половина на страната е с около градус-градус и половина, а на изток положителната аномалия ще бъде около 2 градуса, съобщи климатологът от Софийския университет Симеон Матев.

Анастасия Стойчева: Лятото се връща първата седмица на октомври

Октомври ще ни предостави хубава есен, ще има валежи, но като цяло ще има и доста високи температури, съобщи Анастасия Стойчева – синоптик в НИХМ, в
предаването „Тази сутрин“.

Характеристиките на месеца ще бъдат с температури с около и над нормите, а валежите ще са под нормите. Ще има райони, в които отново ще има недостиг на
вода и това ще е източната част на страната, обясни синоптикът.

Нахлуването на студен въздух в страната ще продължи и днес, но от 1 октомври започва бавно и постепенно затопляне. В котловинните полета ще има възможност за слани, уточни тя.

- реклама -