Синьо и червено: Посиняваме от Омикрон, БГ картата пак пламна (Симптомите)

Страната ни вече е в тъмночервената зона на COVID картата. Средната заболеваемост в страната е 547 на 100 000 души за последните 14 дни, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. Стойността на този показател вчера беше 497.

Надигането на новата COVID вълна става все по-осезаемо. Още една област светна в тъмночервено на COVID картата. Това е Кюстендил, където средната заболеваемост вече е

над  500 на 100 000 население.

Страната ни вече е в тъмночервената зона на COVID КАРТАТАНовиниИнформация

Две области преминаха от жълтата в червената зона

на COVID картата, където попада областите със средната заболеваемост между 250 и 500 на 100 000 население. Това са Добрич и Разград. Така в  червената зона са 18 области у нас Пловдив, Хасково,  Силистра, Враца, Плевен, Ловеч,  Стара Загора, Ямбол, Габрово и Видин и от днес Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Разград,Добрич, Шумен и Сливен. Само 2  области остават в жълтата зона, със заболеваемост между 100 и 250 на 100 000 души. Това са  Търговище, и Кърджали. До скоро Кърджали беше единствената област на COVID картата в зелената зона, където средната заболеваемост е под 100 на 100 000 души.

Симптомите:

Щамът Омикрон има малко по-различни симптоми от инфекцията с Делта, оповестиха здравни експерти от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ. Те предупреждават, че сивата или синя кожа, устни и нокти може да са признак за ниски нива на кислород и съответно – симптом за наличие на заболяването.

Други знаци за наличието на инфекция с Омикрон включват:

  • болки в гърба,
  • дрезгав глас,
  • нощно изпотяване,
  • мускулни болки,
  • хрема

Лекарите бият тревога, че всеки от тези симптоми е знак, че човек трябва да се консултира с лекар.

Въпреки че се смята, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от известните досега варианти на коронавируса, проучванията показват, че е по-лек от другите щамове. Ранните доклади на Обединеното кралство установяват, че рискът от хоспитализация е с 50 до 70 процента по-нисък от този на щама Делта.

- реклама -