Синдикатите: Високата цена на тока на борсите ще оскъпи стоките, Петкова: Държавата няма вина

Пламен Димитров: Заради шоковата цена на борсата ще поскъпнат стоките и услугите

България трябва да вземе категорична и по-твърда позиция в Брюксел по отношение на политиката за парниковите емисии, тъй като страната ни не е сериозен замърсител. Смятаме, че е дошло времето за радикални стъпки, за да защитим националната сигурност. Това заяви по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров, на който обсъдиха резките промени в цената на енергията за индустрията, която се търгува Българската независима енергийна борса.

Пламен Димитров съобщи, че синдикатът излиза със специална декларация с предложения, в която се настоява държавата да бъде по-активна в защита както цените, така и правата на миньорите.

В документа едно от предложенията е да се преразгледа добавката „Задължение към обществото“, която формира битовите ни сметки.

Друго предложение е дългосрочните договори с производителите да се сключват на енергийната борса.

Лидерът на КНСБ припомни и за шоковите цени на енергията на Борсата в края на миналата година, за които БГНЕС писа. Пламен Димитров е убеден, че драстичните и необясними разлики в цените на Борсата ще доведе и до негативно влияние върху цената за бита, а оттам и до скок в цената на стоките и услугите.

Васил Велев от АИКБ смята, че на Борсата цената е неконкурентна за българската индустрия за сметка на фирмите от съседните страни в региона.

От началото на годината средната цена на търгуваната енергията на борсата е около 130 лева. За сравнение през изминалата година средната цена е около 67 лева по данни на държавния регулатор

Петкова: Държавата няма вина за шоковите цени на енергийната борса

До края на следващата тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Стъпките внимателно се съгласуват с Брюксел. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите. Това заяви по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната.

Сред мерките е поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Енергийният министър категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика.

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток, заради които предприятия бяха принудени да затворят през есента на миналата година.

Председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев припомни, че от началото на тази година държавният регулатор от началото на годината има правомощията да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За тази цел на регулатора се отпуска допълнителен бюджет и ще се назначат разследващи специалисти.

- реклама -