Синдикати Димитров Манолов Радев среща

Синдикатите на среща с президента: Искат максимално допустима цена на дезинфектантите

Хората са най-ценни. Приоритетите са важни, затова съм ви поканил.

Така се обърна президентът Румен Радев към синдикатите, с които се срещна.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров постави въпроса за липсата на лични предпазни средства особено в градския транспорт и то на пределни цени.

Той даде като пример за безумие дезинфектант на стойност 900 лева литъра.

Затова той поиска съответни държавни поръчки при остойностяване и максимално допустима цена цена за тях.

Друга тема бяха доходите. От КНСБ поискаха промени в Кодекса на труда. За спешни действия, които да гарантират плащанията на трудовите възнаграждения поне в размер от 60% за времето на извънредното положение с гаранция от държавата, дори ако срокът бъде удължен. До възстановяване на производството. Останалите 40 на сто трябва да са отговорност на работодателя, смятат от КНСБ. Така ще може да се гарантира на работниците, че ще могат да изхранват и лекуват семействата си.

Пламен Димитров поиска и разяснения и комуникация с работниците, дали работниците са длъжни да уведомяват работодателите си, ако са заболели от коронавирус.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ отбеляза, че не вижда перспектива за скорошно излизане от ситуацията. Проблемите според него са не само в малкия и среден бизнес, а и в индустриални райони, които ще доведат до кризи не само от локално естество. Според него подходът само правителството да играе водеща роля в процеса е погрешен, защото са нужни и други гледни точки за справяне с кризата.

Той постави и въпроса – какво ще правим, когато кризата отмине.

Ще имат освободените хора право на отпуск, когато кризата отмине. Особено проблемен сектор според него е туризмът. „Трябва да променим парадигмата, в която живеем, г-н президинт“, каза Манолов. Той апелира да преосмислим как функционира държавата и откъде идват средствата и. „Сега е времето за преосмисляне на модела, по който живеем, трябва да тръгнем отнякъде“, категоричен е Манолов, който се определи във възрастовата група, рискова за коронавируса.

Той даде пример с Швеция, която е социална държава, не защото е богата, а защото е социална.

Радев пък изрази убеденост, че светът няма да е същият след излизане от кризата и че трябва да се действа за след кризата, но и изненада ли ни кризата и бяхме ли готови за нея. Затова трябва да сме готови за следваща предстояща криза.

- реклама -