синдикати Подкрепа КНСБ писмо работодатели поведение синдикати, КНСБ, Подкрепа, Димитър Манолов, бизнес, държава, подкрепа

Синдикатите искат разширяване на обхвата секторите, които получават помощ от държавата

Търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, транспортът, туризмът, спортът и културата са дейностите, които ще могат да получат подкрепа от държавата за изплащане на 60 процента от заплатите на служителите си с цел запазване на заетостта. Това предвижда проектът на постановление на правителството за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, спрели работа поради извънредното положение.

Срещу силно стеснения му обхват се обявиха КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

В проекта на правителственото постановление се предвижда, само работодатели, които поради обявено извънредно положение със своя заповед, издадена въз основа на акт държавен орган, са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, да могат да получат средствата от държавата за покриване на 60% от заплатите на служителите си.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира пред БНР: „Това постановление предвижда, от него да се ползват само предприятия, които вече са започнали мерки по затваряне, по освобождаване на работници и т.н. Т.е. губи се превантивният смисъл на тази мярка, да подпомогне съответните предприятия, така че да не се стига до затваряне или освобождаване на работници. Няма как от него да се възползват по-малки фирми. Не на последно място ние настояваме, средствата, които ще бъдат отпускани, да бъдат насочени директно към работниците“.

Междувременно от КНСБ също излязоха с позиция, в която се подчертава, обхватът на действие на проекта на правителственото споразумение е силно стеснен. Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини са извън обхвата. Пряко и косвено засегнатите фирми и предприятия са много повече.

- реклама -