Синдикати и работодатели поискали от Борисов възстановяване на данъците на най-бедните работници

„Синдикати и работодатели са поискали от правителството да се възстановява данъка в края на годината на работниците с ниски доходи.“ Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той връчи заедно със социалния министър Деница Сачева награди на 12 ветерани на синдикалното движение. С церемонията бяха отбелязани 140 г. от зараждането на синдикалната дейност в България.

Споразумението е връчено вчера на срещата при премиера Бойко Борисов.

„Проектоспоразумението е от лятото, в края на юли и началото на август то беше завършено между нас и работодателите“, уточни Пламен Димитров. Синдикати и бизнес очакват властта да обсъди това проектоспоразумение и през януари то да бъде подписано.

„Някой ще каже, че от ГЕРБ са казали, че данъците няма да се променят, но ние сме се разбрали с бизнеса, че това е едно от общите предложения. Не е въвеждане на необлагаемия минимум, както искахме, но по това предложение имаме съгласие с бизнеса“, каза Димитров. Тази мярка е обвързана и с начина на изплащане на болничните.

В споразумението се предлага болничният да се изплаща изцяло от НОИ.

„Националното тристранно споразумение е в четири области, като в много от точките вече имаме почти на 100 процента съгласие с бизнеса“, каза Димитров. Изплащането на болничните е обвързано с останалите 40 точки, свързани с бизнес средата, с 10 мерки в енергийния сектор, демографски мерки, мерки за връщане на българите от Украйна и Молдова, за дигитална програма за обучение с общ размер около 1 милиард евро. Има и конкретни мерки с ДОО, цялостна реформа на системата за социално подпомагане, посочи Пламен Димитров.

Пламен Димитров и социалният министър Деница Сачева съобщиха, че следващата среща по темата е на 6 януари при вицепремиера Томислав Дончев и съответните министри. Ще се иска от правителството да реализира споразумението до края на мандата.

По думите на Димитров правителството ще поиска до края на януари цялото споразумение да е финализирано.

По отношение на изплащането на болничните, Деница Сачева каза, че трябва да се изчакат изводите от анализа, възложен на НЗОК и на НОИ със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да се вземат решения въз основа на информация.

- реклама -