затворите надзиратели

Синдикатът на служителите в затворите отказа 5% увеличение на бюджета

Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета и продължава да настоява за пълно изравняване на заплатите в сектора.

Днес в Министерството на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ – Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

На срещата e станало ясно, че финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Обсъдени са били варианти за увеличение с 5% на работните заплати на всички служители или за увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

От синдиката са категорични, че е „неприемливо, след като отчиташ недостиг във фонд „Работни заплати“ и в резултат – дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

Според синдиката „в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикатът на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

- реклама -