Хитрино пожарникари обиди твърдения позиция синдикат

Синдикат: Нападките към пожарникарите в Хитрино са неверни и обидни

Позицията на „Огнеборец“

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ изразява искрените си съболезнования и съпричастност към близките на загиналите и пострадалите при тежкия железопътен инцидент в с. Хитрино, обл. Шумен.

Това се казва в позиция на синдиката.

Не можем да позволим в обществото да се насажда омраза към нашата професия, като се тиражира невярна информация, относно действията на пожарникарите и спасителите при ликвидиране на произшествието.

Ние, сме на ясно, че при загуба на близък човек, хората се намират в различно от нормалното психологично състояние. Често нямат реална преценка за времето. Разбираме тяхната мъка и отчаянието им в момента на инцидента, когато се чувстват безпомощни да помогнат на затрупани в сградата свои близки. Това води до несправедливи обвинения, без да имат достатъчно обективна и професионална оценка на действията на спасителните екипи.

Факти и твърдения:

Считаме, че всеки преди да хвърля каквито и да е обвинения, трябва да има предвид следните факти:

– Времето на възникване на инцидента, не е същото с времето за получаване на сигнала в службите за спешно реагиране. Доколкото стана известно инцидента е възникнал в 05:37ч., а първият сигнал в Оперативния център на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението в град Шумен е получен в 05:42ч. и първите автомобили, заминават за произшествието в 05:43 ч.

– Времето за пристигане от гр. Шумен до с. Хитрино, което е на 20 км не може да бъде по-малко от 20 мин., като се има предвид зимната обстановка и това, че все пак пожарните автомобили са тежки машини. Няма начин веднага, след момента на взрива, на място да има екипи.

– Известно е, че инцидента е засегнал десетки сгради на обширна площ. Пристигането на първите екипи е станало в рамките на 16-17 минути, което е нормално предвид разстоянието, но това не означава, че следващите екипи идващи от други още по-отдалечени градове, ще пристигнат по същото време, имайки предвид, че пристигат от съседни области. Реално екипи на мястото на произшествието са пристигали в рамките на 30-40 и дори повече минути след получаването на сигнала.

– Първите два пожарни автомобила, пристигайки на местопроизшествието, нямат физическа възможност да помогнат едновременно на всички в десетките засегнати сгради. Основната им задача е преценка на обстановката и вземане на правилни решения за недопускане следващи експлозии на другите цистерни. Това може да е повлияло върху оценката от страна на някои граждани, че пожарникарите са отказали да издирват затрупани хора. Какво би се случило, ако те започнат веднага спасителни действия и в последващ момент започнат да избухват останалите цистерни!?! Тогава в какво щяхме да ги обвиняваме!?!

Обидни твърдения

–Водата в пожарните автомобили е в ограничено количество, а в началният момент е необходимо да се подава с максимален дебит, което води до свършването ѝ в рамките на 3-4-5 минути и след това трябва да се заредят на възможно най – близкият водоизточник. Твърдението за пожарни автомобили без вода е абсурдно!

-Твърдението, че „половината пожарникари“ са били пияни, и са се отнасяли грубо към гражданите ще го оставим без коментар. Твърде обидно е за да бъде коментирано.

Във връзка с гореизложеното и имайки предвид тиражирането на тежки обвинения към пожарникарите и спасителите, се обръщаме с молба всеки да се замисли, как и кой загаси огнищата на пожара. Кой обезопаси и все още продължава да обезопасява цистерните и кой си рискува живота за да не се допусне още по-голяма трагедия, като бе предотвратено взривяването на останалите цистерни. Кой извади изпод руините дванадесет пострадали човека и организира транспортирането им до лечебните заведения.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“  поздравява участвалите в спасителната акция колеги от ГДПБЗН – МВР, също така и екипите на полицията, спешната помощ, БЧК и всички останали служби и граждани, отзовали се в помощ на хората пострадали при инцидента, заявяват още от синдиката.

- реклама -