Синдикатите обявиха колко трябва да е минималната заплата у нас

Синдикатите обявиха колко трябва да е минималната заплата у нас. Икономист от КНСБ: Минималната заплата трябва да е 1300 лева. По думите му размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот.

2/3 от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка – да си платите битовите разходи, храната, тока. Това каза пред NOVA икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни Костов.

„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780.

25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. Дори 6% покупателна способност са загубили дори държавните служители. Според него трябва да се вдигне данък – печалба, защото няма да се върже бюджетът. По думите му обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средна инфлация.

„Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, смята още той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, обясни Костов.

„Ще изпаднем във фискален хаос, ще се стигне до напрежение в редица сектори, ако не приемем бюджет. Служебният кабинет възможно най-бързо да внесе бюджет”, каза Любомир Костов.

- реклама -