Симпатични животни, опасни и за хората

Всички сме чували израза „Външният вид заблуждава“. Някои животни изглеждат сладки и красиви – веднага ви се иска да ги погалите или поне да ги нахраните. Но всъщност някои от тях са много ефективни хищници. Те са опасни както за другите животни, така и за хората. Ето някои от тях:

Манул

Външно манулът /наричан по името на откривателя си още котка на Палас/, много прилича на обикновена котка, даже изглежда още по-сладка и беззащитна. Но това е само на пръв поглед. Зъбите на манула са 3 пъти по-големи от тези на домашните котки. Те лесно побеждават по-едри хищници като лисиците.

Котката на Палас може да се сравни с вълк: въпреки че принадлежи към семейството на котките, не я приемайте като коте – тя води хищнически начин на живот и е свирепа. Дори опитомен манулът е много опасен за хората.

Хипопотам

Тези на пръв поглед лениви бозайници може да изглеждат напълно безобидни. Но хипопотамът е едно от най-опасните животни в Африка. Те са всеядни и затова се хранят не само с растения, но и с месо. Дори структурата на челюстта и зъбите на хипопотама загатват за хищническото му поведение.

Освен това те често са агресивни и нападат хора. В Кения са регистрирани повече от 4 хиляди конфликта между хипопотам и човек за 10 години.

В цяла Африка всяка година тези животни причиняват смъртта на около 500 души.

Хермелин

Хермелинът прилича на симпатично малко беззащитно животно. Той е от семейство порови и тежи само до 150 грама. Но не се заблуждавайте. Това животинче е много издръжливо, пъргаво, плува отлично и светкавично се катери по дърветата.

Хермелинът ловува както дребни гризачи, така и по-големи животни като зайци. Теглото на плячката на този хищник може да достигне няколко килограма.

Дебело лори

Много необичайни и красиви животни. Но може би малцина знаят, че те са отровни. Нещо повече – това е единственият отровен примат на Земята. Предните им крака имат жлези, които отделят токсини. Те са им необходими, за да ловуват и да се защитават от по-едрите хищници.

Освобождаването на количествата от токсина се увеличава значително, ако животното е изплашено. Отровата им може да причини анафилактичен шок не само при животните, но и при хората.

- реклама -