Симона Велева, Министерски съвет, правителство, партии
Снимка: БГНЕС

Симона Велева: Министерският съвет е без точно определен мандат, защото държавата не бива да остава без управление

Няма как да са в риск актовете на Министерски съвет, дори и да е в оставка. Конституцията е предвидила той да работи до съставяне на нов.

Това коментира  докторът по конституционно право Симона Велева пред бТВ.

Народното събрание има ясно определен 4-годишен мандат, при Министерски съвет не е така.

Конституцията не предвижда точно определен мандат. Това има житейска логика, защото държавата не бива да остава без управление и Министерски съвет.

Той има непрекъсваемост в своя мандат и като се гласува оставката, изпълнява функциите си до избиране на нов“, добави експертът.

След проведените консултации във вчерашния ден президентът Румен Радев ще връчи мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. От тях зависи дали ще съставят кабинет, или ще върнат мандата. Но за това има срок от 7 дни. След това трябва или да се гласува кабинета в НС, или да се отхвърли и тогава се предава мандат на „Има такъв народ“. Те също имат 7 дни, за да предложат кабинет или връщат мандата. При провал рулетката се завърта за трети път и държавният глава връчва мандата на трета парламентарна група, този път – по своя преценка.

Според Велева е възможно да има предсрочни избори, но през юли, а това не е добре, защото лятото е сезонът на отпуските.

Тя поясни, че този парламент едва ли ще има време за промяна на Конституцията, защото сроковете са несъвместими и депутатите от 45-ото НС трябва да мислят за съставяне на правителство.

- реклама -