Закон за горивата

Симеонов: Промените в закона за горивата дават служебна победа на няколко фирми

Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш чрез приемането на лобистки закони, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след среща с представители на протестиращите малки търговци на горива.

От няколко дни те изразяват недоволството си срещу готвените промени в т. нар. Закон за горивата

Асоциацията на търговците и дистрибуторите на горива се обявиха против евентуалните промени в закона, предвиждащи компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрация към Министерство на икономиката и да имат по-висок уставен капитал – 20 хил. за търговци на дребно и до 3 млн. лева за собственици на данъчен склад.

Според вицепремиера Симеонов, ако готвените законодателни промени бъдат приети, ще се даде служебна победа на няколко големи фирми. „Това е нещо непознато за демократична Европа, на демократичния свят, където държавата има ангажимент именно да подпомага дребните търговци, производители и дистрибутори, защото те са гръбнакът на всяка икономика. Всякакви опити тези хора да се представят, едва ли не, като разбойниците и измамниците, които въртят „сивия“ сектор, са само едни нескопосани аргументи, за да се скрие истинският, лобистки смисъл на този законопроект“, смята Симеонов.

Вицепремиерът не коментира как ще се отрази на коалицията „Обединени патриоти“, ако законопроектът бъде приет, тъй като сред вносителите е депутатът Емил Димитров, член на парламентарната им група. Симеонов е провел и среща с премиера Борисов, на която е настоял той да разговаря с протестиращите, но такъв разговор не се е състоял.

Законопроектът предвижда още фирмите да предоставят банкови гаранции, които ще се използват за погасяване на техни дългове, ако изпаднат в несъстоятелност или фалират.

Симеонов определи готвените промени като „несправедливи и съсипващи бранша“ и призова да бъде чуто недоволството на протестиращите малки търговци на горива. „След това ще отговорим на политически въпроси – защо Борисов бяга от среща“, допълни вицепремиерът.

От своя страна представителите на протестиращите изразиха становище, че ако промените бъдат приети в този вид, около 400 фирми в страната ще фалират.

„Целта на този закон е ликвидация на този 20-процентен дял на пазара на горива, който ние представляваме в момента в България. Апетитите на големите търговци станаха много големи“, заяви Ангел Даскалов, член на УС на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Промените предстои да бъдат гледани през тази седмица в пленарна зала, а малките търговци на горива ще продължат с протестните си действия.

- реклама -