енергетиката Доган кворум Закон за хората с увреждания, парламент първо четене концепция ромите Каракачанов реакции

Концепцията на Каракачанов за ромската интеграция разбуни духовете в парламента

Критика към вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и внесената от него концепция за ромите отправи коалиционният му партньор Валери Симеонов.

„Не ми харесва, че концепцията е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително някои представители на нашата българска народност“, коментира лидерът на НФСБ в кулоарите на парламента.

Симеонов уточни, че не е запознат в детайли с предложенията на Каракачанов и внесената от него концепция не е съгласувана с НФСБ. Но основните пунктове повтаряли програмата на НФСБ – образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца.

Всичко това, което Каракачанов говори, от 10 г. е в програмата на НФСБ, коментира заместникът му Валентин Касабов. Това е наша програма, преписана 1 към 1, допълни той.

Лошо няма, важното е да станат нещата, допълни Симеонов.

Това не са чужди за „Атака“ теми, но нека да го обсъдим, защото съм се запознал с проекта през медиите, каза пък зам.-шефът на парламента Явор Нотев и отказа да навлиза в конкретика по текстовете.

ДПС пък обвини Каракачанов в противоконституционност и го обвини в опит за въвеждане на вид крепостничество и принуда. „Ако Каракачанов се бе запознал обстойно с конституцията, щеше да разбере, че предложенията му са противоконституционни, защото всички се раждаме с равни права и свободно движение“, обясни Джейхан Ибряимов.

Искам да поздравя ВМРО и Каракачанов с „идейното израстване“, защото някои хора се опитваха да ограничат ромите в концентрационни лагери, допълни той. И обясни, че това е антихуманно действие от страна на ВМРО и концепцията копира философията на нацизма и програмата на хитлеризма от 30-те години на миналия век. А това отдалечавало България от европейския й път и НАТО.

В България съществуват наченки на фашизъм, предупреди Ибрямов и прогнозира, че представители на ВМРО ще се включат в Луков марш след седмица в София.

Разбираме защо Каракачанов подхожда така – наближават европейски избори и някои партии трябва да си търсят позагубения рейтинг, за да изкарат поне за един депутат, коментира още депутатът от ДПС.

Няма да има етническо напрежение заради предложенията на Каракачанов, прогнозира пък Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Бях войник и строих Правец, допълни Рашидов и изтъкна колко добра школа са Строителни войски, където се подготвяли все професии, необходими за живота – строители, техници, кофражисти и др.

Той отказа да коментира в конкретика предложенията от концепцията, но разказа, че във Франция дават 8 месеца социални помощи и в този срок трябвало човек да си намери работа. Ако не си намериш, спират да ти дават. Така че трябва да има правила, допълни той.

- реклама -