Снимка: НФСБ пресцентър

Симеонов: Без подвига на Левски България нямаше да я има

Всички сме недостойни и жалки пред това, което е направил Левски. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Симеонов, депутати от НФСБ и граждани извървяха шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Апостола на българската свобода.

Шествието започна близо до паметника Левски и завърши с поклонение на паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, където се вярва, че е погребан Васил Левски.

Снимка: НФСБ пресцентър
„Седма година извървяваме пътят на Голготата-от мястото, където е бил обесен Левски до мястото, където е бил погребан на 18 февруари, когато е истинската дата на кончината на най-великия българин. Няма място за политически речи и да се самоизтъкваме по някакъв начин, защото ние всички сме недостойни и жалки пред това, което е направил Левски, пред неговото велико дело, защото неговото велико дело може да бъде определено само с една дума-България. Не би ли бил жив Левски, не би ли извършил своя чутовен подвиг, България нямаше да я има и щяхме да си говорим тук на някакъв друг език, не на български”, заяви Валери Симеонов.

„Цяла България, всички, историята и всички, които заемат някакви отговорни постове сме в дълг към Левски, защото не можем да бъдем една стотна от това, което е бил Левски. Въпреки че неговото послание е много просто-единственото, което е правил и ни е завещал, е упорито и последователно да работим за България. Всеки на мястото и длъжността си, колкото може – толкова”, посочи вицепремиерът.

Снимка: НФСБ пресцентър

„В крайна сметка, когато се изправим пред неговия портрет, трябва да можем да го погледнем и да не се чувстваме чак толкова жалки, все пак да си припомним, че може би сме успели нещо малко да свършим”, каза Симеонов.

„Левски е бил толкова реален, колкото е и всеки един нормален човек и обожествяването му, не мисля, че е най-правилното отдаване на почит към него. Да, вярно той е бил свръх човек, с делата си, с това, което е постигнал, но все пак той си е записвал в тефтера-няколко гроша за маслинки, за поща”, заяви Валери Симеонов.

- реклама -