Симеон Гаспаров: Санкциите по закона „Магнитски“ ще засегнат банките, в които Пеевски, Божков и Желязков държат парите си

„Законът „Магнитски“ е много тежък, той действа като закона на доминото. Обхваща не само хората около кръга Пеевски, Божков, Желязков. Обхваща и техните близки, техни бизнес партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.“ Това коментира в „Денят започва“ по БНТ журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров. От Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че САЩ налогат санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички свързани с тях фирми и организации.

„Ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции“, обясни журналистът.

Той припомни, че законът „Магнитски“ е подписан от Барак Обама, но този, който го е направил глобален, е Доналд Тръмп.

„Законът засяга не само страни от обкръжението на Путин, но вече има и китайски бизнесмени, сред засегнатите са и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги“, допълни Гаспаров.

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

„Този закон не засяга България, той е добър за България, защото тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, училища, ще се раздвижи икономиката“, коментира Гаспаров.

Според него в процентно отношение това е безпрецедентен случай – защото в Китай са четирима бизнесмени, а в България – трима. И независимо дали е Байдън, или Тръмп – това е щяло да се случи.

- реклама -