Кадър: БТВ

Симеон Дянков за Бюджет 2024 г.: Торта „Гараш” без основно ястие

Симеон Дянков за Бюджет 2024 г.: Торта „Гараш” без основно ястие.

„Бюджетът на Асен Василев изглежда сякаш на закуска да имате торта „Гараш“ и след това дни да не ядете. Харчи се изведнъж всичко.

Проектобюджет 2024 е абсолютно нереалистичен в приходната си част, в никакъв случай няма това да се изпълни“.

Това мнение изрази пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му се раздува приходната част:

„Обещават се тези захаросани изделия в началото, след това до март-април ще се види, че този бюджет не може да се изпълни. ЕК идва през април с прогнозата си за еврозоната.

Още на 15 януари ще знаем годишната инфлация и дефицитът,

и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април“, допълни Дянков.

„От януари до април ще се харчи сериозно.

Ще се обещава много. Ако до този момент издържи сглобката и има ново правителство в рамките на този парламент,

внезапно ще се окаже, че няма достатъчно пари за социални нужди.

Пак няма да се инвестира в инфраструктура, както тази и миналата година, и ще стане голям проблем. До този момент обаче Асен Василев вероятно няма да е финансов министър“, категорчен е той. Според Симеон Дянков ще влезем в еврозоната най-рано през 2027 г.

Мнението на финансиста е, че в Бюджет 2023 НАП трябва да съберат 35 млрд. лв. приходи до края на годината, но за момента липсват 2 млрд. лв., които по думите му няма да бъдат събрани.

„За следващата година се предлагат 41 млрд. лв. събираемост от НАП, което е с 25% годишен растеж. С други думи икономиката ще расте общо с 8% в номинал – инфлация плюс икономически растеж, и по някакъв начин те си представят, че с 25% ще се увеличат приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият ръст – около 2%. Понеже за следващата година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета“, обясни бившият финансов министър.

Симеон Дянков заяви, че няма никаква опасност за националната сигурност и призова дерогацията за руски петрол и петролни продукти да отпадне веднага.

„Дори за 2022 г. „Лукойл“ ни дължи 600-800 млн. лв. корпоративен данък. Дерогацията трябва да падне веднага, няма никаква опасност. С дерогация цените у нас на нефтените продукти са горе-долу на европейско ниво, в същото време „Лукойл“ е направил около 3 млрд. долара печалба само за 2022 г., тя идва от нашите джобове и излиза навън“, посочи Симеон Дянков.

По думите му горива алтернативни на руските могат да се намерят в рамките на две до три седмици.

- реклама -