Дянков
Кадър: bTV

Симеон Дянков: Бизнесът в България трябва да получи по-голяма безвъзмездна помощ

По-строгите мерки са правилно решение на правителството. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

Дянков очаква усложняване на икономическата обстановка догодина.

„Следващата година няма да е кой знае колко по-лесна от настоящата година и отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки. Това, което липсва в България са мерки за бизнеса„, посочи Дянков.

Той препоръча следващия бюджет да приеме като даденост, че 2021 г. няма да е по-лесна
от тази година, дори може да е по-трудна.

„В бюджет 2021 има социални мерки, но тези за бизнеса са недостатъчни. Ще влезем в новата година и внезапно ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават в пера, които всъщност не са определени в сегашния бюджет. И ще стане така, че следващото правителство ще трябва да променя бюджета веднага пролетта“, на мнение е Дянков.

Той обърна внимание, че работните места в някои сектори могат да изчезнат, затова е възможно да се наложи за определени месеци да се наложи 100% безвъзмездна помощ за бизнеса. Финансистът призова да се предвиди и по-лош сценарий за евентуална трета или четвърта вълна на COVID-19.

„Проблемът с мярката „60:40“ е, че от някъде бизнесът трябва да има поне тези 40%. Каквито резерви имаше обаче вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на проценти „90:10“ и „85:15“. Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ“, смята бившият финансов министър.

- реклама -