Симеон Дянков, инфлацията, проблем, правителство, управляващи, икономика

Симеон Дянков: 2024 г. не е реалистична за влизане на България в еврозоната

Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси на страната.

Партиите са в готовност на избори и затова са по-щедри, отколкото са възможностите на държавата. Ние сме в по-голям дефицит, отколкото икономиката ни предполага. 

Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков и допълни, че 2024 година не е реалистична за влизане на България в еврозоната. „Без редовно правителство няма редовен бюджет.

За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния редовен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии.

В предишните два бюджета не ги изпълняваме, а сега нямаме редовен бюджет.

Следователно нито инфлацията, нито дефицитът, нито основният лихвен процент по 10-годишните ДЦК – три от четирите коефициента, не са изпълнени.

Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматичното удължаване на срока ще е с две години“.

Дянков каза още, че сме далеч от овладяване на инфлацията, а през този месец и през следващия ще наблюдаваме увеличаване на процента ѝ, тъй като от началото на годината в много европейски страни автоматично влизат по-големи пенсии, по-големи социални плащания, нови цени.

„Задава се рецесия или около нулев растеж в Европейския съюз. Ще има забавяне и на българската икономика“.

Симеон Дянков не очаква да бъде съставено правителство с втория мандат заради ярките разделителни линии между „Продължаваме промяната“ и някои от партиите в парламента.

Според него шансовете за редовен кабинет са при третия мандат. Най-голям интерес това да стане имат „Български възход“ и „Демократична България“, дори и БСП.

Прогнозата му за хоризонт на евентуално ново правителство е – до или малко след местните избори през есента.

„Трябва ни редовно правителство, което да вкарва закони в парламента и което да ни представя в Брюксел, което в момента служебният кабинет не може да прави“, завърши той.

- реклама -