земетресение

Силно земетресение разтърси Мексико, има загинал

Силно земетресение разтърси Югозападно Мексико недалеч от курорта Акапулко, съобщиха осведомителните агенции. Губернаторът на щата Гереро Ектор Астудийо каза, че един човек е починал, ударен от паднал стълб.

Трусът е бил с магнитуд 7,1 и епицентър на 17 километра североизточно от Акапулко. По първоначални данни има материални щети, които не са големи. Има паднали скали на някои пътища и повалени дървета. В няколко щата, включително в много райони на столицата Мексико, е имало прекъсване на електрозахранването. В квартал Рома Сур на столицата хората, уплашени от труса и спирането на тока, въпреки дъжда са излезли на улицата, някои по пижами, разказва очевидец.

Огнището на земетресението е било на дълбочина от 10 км. Американският център за предупреждение за цунами каза, че няма опасност от приливна вълна.

В столицата Мексико трусът е бил усетен силно. Тя се намира на около 300 километра от епицентъра. Сградите са се разлюлели и хората са се уплашили. Кметицата Клаудия Шейнбаум каза, че има доста пострадали сгради. Почти по същото време обаче президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор успокои съгражданите си с пост в Туитър, че засега няма сведения за сериозни материални щети.

Източник: БТА

- реклама -