Албания Атина Мексико Тайван земетресение

Силно земетресение разлюля Папуа Нова Гвинея

Земен трус със сила от 6,7 степен удари Папуа Нова Гвинея, съобщиха американски сеизмолози, седмица след голямо земетресение в същия отдалечен планински район, което отне живота на поне 67 души. Засегнатият район е на около 600 км. северозападно от столицата Порт Морсби.

Това е най-силният вторичен трус в планинската вътрешност на тихоокеанската държава, където е обявено извънредно положение докато спасители се опитват да достигнат откъснати от света села след земетресението от 7,5 степен на 26 февруари.

Последното земетресение, регистрирано веднага след полунощ в сряда, беше с епицентър на дълбочина 33 км, според геологическата служба на САЩ.

Земетресението от миналата седмица беше описано от австралийци, които работят в страната, като най-силното в района от един век насам.

Хиляди остават без дом, храна и чиста вода в Южния планински район, в Западната провинция и провинциите Енга и Хела, съобщи Червеният кръст.

Пътищата са блокирани, няма електричество, а вторични трусове затрудняват спасителните дейности.

На много места снабдяването с храна е почти невъзможно, тъй като в някои райони камионите не могат да преминат по пътищата заради свличания на земни маси.

- реклама -