Земетресение Япония

Силно земетресение в Гърция разлюля Югозападна България

Земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер разтърси северна Гърция в 1:22 часа тази нощ. Трусът разлюля и Югозападна България, като най-силно беше усетен в Благоевград и областта.

Няма данни за нанесени материални щети

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е регистрирано в гр. Ку̀куш. Епицентърът на труса е с дълбочина от 4 км и се намира на 10 км западно от Кристони, Гърция и на 22 км южно от Стар Дойран в Македония. По данни на БАН дълбочината е 7, 9 км. Още няколко афтършока са регистрирани след първото земетресение. Най-силният от тях е с магнитуд 3,1 по Рихтер.

Трусът е бил усетен от гръцката област Лариса до България и Македония. Няма данни за нанесени материални щети в Благоевградска област. Много хора в града обаче са излезли от домовете си. Земетресението е усетено още в Кърджали и Сандански, както и по високите етажи на София и Перник.

Силен трус в Гърция беше регистриран и на 10 ноември. Тогава 4,8 разлюля Солун и Кристони и беше усетен в Благоевградско, както и по високите етажи на София и Пловдив.

 

- реклама -