Европарламент турболенция

Силна турболенция в европарламента (обобщение)

Силна турболенция разтресе днес европарламента, който се събра за първи път след решението на Великобритания да напусне ЕС. Бяха разменени остри реплики, отправени бяха напдки, а някои депутати се опитваха да запазят каквото е останало от отношенията на Обединеното кралство със съюза.

Европейският парламент прие резолюция, която призовава за незабавно задействане на процедурата по излизането на Великобритания от ЕС.

„Волята на народа трябва да бъде изцяло и напълно уважена чрез незабавното задействане на член 50“, гласи резолюцията. Тя бе одобрена от 359 евродепутати. Срещу нея бяха 300, а въздържалите се бяха 21 избраници.

Лидерът на британската Партия на независимостта и главен поддържник на Брекзит Найджъл Фараж призова за създаване на зона за свободна търговия и прагматични партньорски отношения между Великобритания и ЕС, но от залата на Европарламента го освиркаха.

Европарламент турболенция„Нека бъдем прагматични. Нека създадем зона за безмитна търговия и Великобритания ще бъде най-добрият ви приятел в целия свят”, заяви Фараж от трибуната на Европарламента. В отговор от залата се чуха вой и дюдюкане, но имаше и отделни аплодисменти.

„Вие сте политически съюз, който пренебрегва реалността. Вашата валута пада, пада жизненият стандарт. Отказвате да признаете, че госпожа Меркел покани миналата година в Европа да пристигнат колкото се може повече мигранти. Погледнете Средиземноморието”, каза Фараж пред депутатите.

„Наясно съм, че никой от вас не е създал нито едно работно място”, заяви Фараж пред евродепутатите под нарастващия ропот в залата.

В отговор председателят на фракцията на Европейската народна партия Манфред Вебер каза, че „референдумът във Великобритания е победа на демагозите, популистите и лъжците. И главният сред тях е Найджъл Фараж, който разпространяваше лъжата с недостойни цели”.

Европарламент турболенцияПредседателят ная Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не изневери на сдържаността си, но язвително попита Фараж защо продължава да стои в Европарламента. „Говорите за излизането на Великобритания. Британският народ гласува за излизане, защо още сте тук?” попита Юнкер.

Страстите се нажежиха дотолкова, че председателят на Европарламента Мартин Шулц беше принуден да се намеси и да напомни на евродепутатите, че принципът на демокрацията е „да слушаш дори и онези, с които не си съгласен”. Шулц обаче също не може да устои и помоли европарламентаристите да не „подражават на членовете на партията на Фараж”.

На този фон силно емоционалното изказване на на шотландския депутат Алън Смит предивзика силни аплодисменти и ставане на крака. „Шотландия няма да ви изостави, моля, не изоставяйте Шотландия“, призова той.

- реклама -