Силна експлозия в Кабул- на метри от българското посолство, има убити и ранени (ВИДЕО, СНИМКИ)

Силна експлозия разтърси афганистанската столица Кабул в ранните часове на деня. Предполага се, че взривът е от кола-бомба.

Загиналите при тазсутрешната мощна експлозия в афганистанската столица Кабул вече е 80 души, а ранените са над 350, съобщи министерството на здравеопазването.

Журналисти от британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си и от телевизионния канал Ай Ти Ви са ранени при взрива, съобщи в „Туитър” агенция Пажвок.

Атентат е станал в дипломатическата част на града, на метри от българското посолство в Кабул.

 

Щети има по германското и френското посолство.

На снимки от индийското посолство личат нанесените материалин щети.

Десетки представителства се евакуират с цел по-голяма сигурност за чуждите дипломати.

Съгласно информацията, разпространена от местните медии, самоубийственият атентат, който разтърси Кабул в ранните часове на сряда, е бил насочен срещу Афганистанският съвет за национална сигурност, предава информационната агенция IRNA.

https://twitter.com/CodeAud/status/869775000630210560

Японската обществена телевизия съобщи, че сред пострадалите са двама служители на нейното посолство в Афганистан.

Медията съобщава, че двамата мъже са със слаби наранявания, които не застрашават живота им.

Към момента никой официално не е поел отговорност за атентата.

Поредният случай на насилие в страната идва на фона на затрудненията, пред които са изправени афганистанските сили за сигурност, като терористични нападения, борба с бунтовниците в страната, както и дезертиране на собствените й бойци. В момента над една трета от територията на Афганистан не е под контрола на правителството.

Властите в Кабул получават военна помощ от САЩ и НАТО. По-рано тази година Пентагонът поиска Белият дом да одобри изпращането на още няколко хиляди американски войници в страната, които да помогнат за борбата с талибаните. В момента силите на САЩ в Афганистан са около 8400 души.

Шест години по-рано техният брой беше над 100 000. От страна на НАТО в страната има 5000 военни.

- реклама -