Тадж Махал, буря

Силна буря повреди части от Тадж Махал

Смъртоносна гръмотевична буря, която се развихри в части от Северна Индия, повреди части от комплекса „Тадж Махал“, включително главната порта и парапет, минаващ под петте му издигнати купола.

Това съобщи АФП.

Едно от Новите седем чудеса на света, най-популярната туристическа атракция в Индия, е затворена от средата на март като част от мерките за борба с пандемията от коронавирус.

Бурята в петък вечер удари град Агра в северната част на щата Утар Прадеш.

„Един парапет, който беше част от оригиналната структура, е повреден“, заяви пред АФП главният археолог от Службата за археологически проучвания на Индия Васант Кумар Шварнкар.

„Мраморен парапет, който е по-късно допълнение, окачен таван в района на туристическия комплекс и основният камък на главната порта също са повредени.“

Той добави, че няма повреда в основната структура на монумента на любовта – построен от император Шах Джахан като гробница за любимата му съпруга Мумтаз Махал, починала по време на раждане през 1631 г.

Местни медии съобщават, че гръмотевичните бури и светкавици в петък са убили най-малко 13 души в два района на Утар Прадеш.

Фаталните мълнии са сравнително чести в сезона на мусоните през юни-октомври.

Миналата година най-малко 150 души бяха убити от мълнии през август и септември в щата Мадхиа Прадеш в централна Индия.

- реклама -