ваксина

Силен имунен отговор е причината за появата на тромби след ваксиниране?

Норвежки медици твърдят, че са открили причината за появата на странични ефекти след ваксиниране с AstraZeneca, съобщи вестник „Verdens Gang”. Според тях, става въпрос за силен имунен отговор, предизвикан от ваксината, заяви проф. Пол Андре Холм.

Група медици от болница Риксхоспиталет са работили усилено, за да разберат, защо трима здравни работници на възраст под 50 години са приети с големи кръвни съсиреци след ваксиниране с AstraZeneca.

Експертите са работили върху хипотезата, че ваксините са предизвикали неочаквана имунна реакция при болните здравни работници, което е задействало организма така, че се е получила комбинация от кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити.

„Нашата теория, че става въпрос за силен имунен отговор, който с голяма вероятност е предизвикан вследствие на ваксинацията, е потвърдена. Открихме специфични антитела у тромбоцитите, които показват картина, позната от други области на медицината и предизвикана от конкретни медикаменти”, каза проф. Холм.

Нищо друго, освен ваксината, не може да обясни появата на този имунен отговор, смятат учените, тъй като става въпрос за специфични антитела.

- реклама -