Сийка Милева: Затвърждава се тенденцията за намаляване на престъпността у нас

С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността на територията на България. Това отчете говорителят на главния прокурор Сийка Милева на пресконференция.

Тя посочи, че въпреки трудната 2020 година, благодарение на ефективното взаимодействие на държавните институции е постигнат значителен спад на престъпността.

„Противодействието на конвенционалната престъпност сред най-чувствителните за обществото теми, свързани с дейността на МВР. Отчитайки това, министерството прилага мерки за ефективна превенция”, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Милева посочи, че през 2020 г. са се провели 1 249 специализирани операции на територията на 3 090 населени места в страната.

„Още в самото начало на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет на Прокуратурата борбата с битовата престъпност. В резултат на действията са разкрити над 2 300 престъпления, а като обвиняеми са привлечени 1 200 лица”, обясни тя.

Тя коментира и нападението над журналиста Слави Ангелов, като поясни, че благодарение на бързите действия на МВР, Прокуратурата е повдигнала обвинение на трима души.

„Осъдено на пробация заради хулигански действия спрямо журналист бе и едно лице, което по недопустим начин се опита да възпрепятства работата на Полина Паунова. Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, категоричен беше говорителят на обвинител номер едно.

Иванов отбеляза, че благодарение на съвместните действия на Прокуратурата и МВР се наблюдава трайно намаление на кражбите, грабежите и противозаконните отнемания на превозни средства.

Като приоритет на Прокуратурата и МВР през изминалата година Милева посочи противодействието на телефонните измами.

„Жертвите на телефонни измами са най-уязвимите хора от обществото – възрастните и децата. В борбата с тези измами се включиха и много други институции като КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст, мобилните оператори и банковите институции, които си взаимодействаха”, каза Милева.

От отчета на мобилните оператори става ясно, че е имало над 29 000 позвънявания с цел телефонни измами, спрямо над 222 000 за 2019 г.

„В резултат на ефективната координация между институциите постигнахме значителен спад на телефонните измами и той е около 77%”, информира говорителят на главния прокурор.

Сумата, придобита от тази престъпна дейност през 2018 г. е била над 8,4 млн. лева, през 2019 – 3,8 млн. лева, за да се стигне до 520 000 лева за 2020 година, отчете Милева, като поясни, че тенденцията е за намаляване на този род престъпления.

- реклама -