Whats app криптиране кодиране ограничаване искане

Сигурността на WhatsApp под заплаха след искане ЕК да разеши пробив в кодирането

Telegram, iMessage и WhatsApp – всички те използват някаква форма на кодиране. Това, обаче, може да се промени от желание за контрол над комуникациите – нещо, което адвокати считат за ключово за всичко, което се случва в интернет.

В името на сигурността

Франция и Германия притискат Европейската комисия да разреши нарушаването на един от основните принипи в интернет. Двете държави планират да поискат от ЕК да принуди технологичните компании да ограничат криптирането, което те използват за сигурност на обмена на информацията.

Добрите намерения са в името на защитата. Правителствата искат да следят комуникацията между заподозрени в тероризъм. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов увери, че това ще даде по-големи възможности да се следят хора, които са заподозрени или се разследват.  Той и германският му колега ще поискат ограничаване на криптирането по време на срещата на страните от ЕС следващия месец.

Съобщенията, които вървят през апликации като Telegram трябва да бъдат идентифицирани и използвани във връзка с разследвания„, каза Казньов.

Ние предлагаме, Европейската комисия да проучи възможността за законодателен акт за въвеждане на права и задължения за операторите, за да ги принуди да се премахне незаконното съдържание или декриптира съобщенията, като част от разследване, независимо дали са или не са базирани в Европа„, аргументира се той.

Тайната на личната кореспонденция

Адвокатите, защитници на правото на лична свобода и тайна на кореспонденцията, твърдят, че не е възможно да се ограничи кодирането само за заподозрени. Нещо повече, те смятат, че това ще сложи край на поверителността на личната кореспонденция.

Активистите твърдят, че тази технология е основна за цялостното ни поведение в интернет. Както се използва за съобщения, кодирането с много по-голяма сила се отнася до банкирането, транзакциите и друга важна и интимна информация, която трябва да бъде запазена.

 

Подобни опити бяха направени от страна на британското правителство преди време. Идеите все още са отворени за дебат, но срещнаха гневната реакция на хората и защитниците на правото на тайна в интернет.

- реклама -