970 сигнала за нарушения на изборите в Армения

В 20:00 ч. местно време официално бе обявен краят на днешните парламентарни избори в Армения

Всички 2009 секции вече затвориха врати. Републиканската партия води на днешните парламентарни избори в Армения, става ясно от екзитпол резултати.

Формацията начело с президента Серж Саркисян получи 46% от гласовете. Опозиционната коалиция, водена от Гагик Царукян, който е един от най-богатите хора в страната, е на второ място с 25% от гласовете.

Данните са на Арменската асоциация на социолозите и Балтик Сървиз/Галъп Интернешънъл.

Към 17:00 ч. местно време избирателната активност мина 50%. Гласоподавателите в страната са общо 2 587 706 души.

Гласуването мина без голямо напрежение, въпреки получените 970 сигнала за нарушения на изборния процес.

Това са първите избори след приемането на конституционни реформи за трансформиране на бившата съветска страна в парламентарна република.
Вотът се разглежда от Запада като ключов тест за демокрацията в близо 3-милионната държава.

За да влязат в парламента, партиите ще трябва да прескочат бариерата от 5% от гласовете за партиите и от 7% за коалициите.

Предварителните резултати ще бъдат обявени от Централната избирателна комисия до 20:00 ч. утре вечер. Окончателните данни ще станат ясни на 9 април.

Преди вота наблюдателите прогнозираха, че по-голямата част от арменците ще гласуват за управляващата Републиканска партия, оглавявана от президента Серж Саркисян, чийто втори и последен мандат приключва през 2018 г.

Големият противник на републиканците е опозиционната коалиция, водена от Гагик Царукян, който е и един от най-богатите хора в страната. Очаква се двете формации да вземат „лъвския пай“ от 80% от местата в парламента.

Анализаторите смятат, че избирателите ще се насочат към партията, която дава по-големи надежди за икономически растеж, откриване на нови работни места и повишаване на заплатите и пенсиите. Близо 30% от населението на страната живее под официалната линия на бедност.

- реклама -