„Сиела норма“: Може да осигурим гласуване с наличните 9600 машини – но без машинен вот в чужбина

Имам подозрение, че не са правени пазарни проучвания и консултации при определянето на бюджета за допълнителните машини за гласуване. Това каза в предаването „Тази неделя“ по bTV изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в отговор на въпроса извива ли ръцете на ЦИК с цената на машините за вота на 11 юли. Че „Сиела“ извива ръце коментира в събота Ива Митева, шеф на кратко просъществувалия 45-и парламент.

„Сиела норма“ е фирмата, която достави 9600 машини за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. Сега от нея се очакваше да осигури още 1500 устройства за предсрочния вот на 11 юли, на който машинното гласуване е задължително в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина. За тези допълнителни машини ЦИК определи бюджет от 6,5 млн. лв., а фирмата поиска двойно повече – 15 млн. лв.

„От един месец ЦИК работи и не е напреднал много. Ние много пъти сме ги подсещали, че е хубаво да стартират процедурата и ако ние не можем да я изпълним, някой друг да я изпълни. В резултат на това изстискване на времето и свиване на сроковете става така, че май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК“, коментира Тодоров.
По думите му „Сиела Норма“ не може да си позволи загуба от 6 млн. лв., без да фалира.

Според изпълнителния директор на фирмата с предложения бюджет от 6,5 млн. лв. те могат да осигурят само гласуване само с наличните вече 9600 устройства, може евентуално още 1100-1200, но не може да осигури машинен вот в чужбина и за частичните местни избори.

За 9600-те машини все още не са получили дължимите пари, чакат крайния срок – 25 юни.

Тодоров уточни, че процедурата за машините за изборите все още официално не е открита.време на краткия живото на 45-ото Народно събрание, в които е заложено изцяло машинно гласуване.

- реклама -