съвет

Сидеров против експулсиране на руски дипломати, управляващите се събират на спешен коалиционен съвет

Надявам се силно, че г-н Борисов няма да направи такъв грешен ход да експулсира дипломати

„Нужен е коалиционен съвет, час по-скоро. Сега ще търся връзка с премиера и с останалите участници от коалиционния съвет. Надявам се той да се състои днес, най-късно утре, за да можем да имаме точен анализ и правилно решение„. Това каза  председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за позицията на България по случая „Скрипал“.

„България трябва да има балансирано поведение в този случай. Не трябва да се правят дипломатически ходове, които да прекъсват отношенията ни с която и да е държава. Не бива да се експулсират дипломати и да се престане с тези приказки за солидарност, все едно се е случил някакъв природен катаклизъм“, посочи Волен Сидеров.

Той напомни, че Великобритания напуска ЕС и недоумява, защо ЕС е солидарен със страната, а България взима страна в конфликт, в който по думите му „има много неизяснени обстоятелства“.

Цветанов: Темата за руските дипломати ще бъде дискутирана на коалиционен съвет

Запитан какво ще направи, ако Волен Сидеров оттегли подкрепата си от правителството, в случай че бъдат изгонени руските дипломати, Цветанов коментира, че уважава всяка различна теза и мнение. „Не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото това е декларирано през всичките години, в които той участва в политиката. Това е ситуация, която не е била планирана в миналия период, когато сме подписвали коалиционното споразумение. Докато българското правителство няма окончателно решение, не смятам, че трябва да обявявам каквато и да е позиция“, заяви Цветанов.

Днес премиера има разговори с посланик Бойко Коцев, обясни още заместника на Борисов в партията. Той бе категоричен отново, че България трябва да бъде солидарна с Великобритания и другите демократични общества.

„Мога да заявя, че ние трябва категорично да застанем солидарно зад евроатлантическата общност. В противен случай България може да бъде изолирана и това няма да ни го простят всички българи, които подкрепят евроатлантическите ценности“, вярва председателят на ПГ на ГЕРБ.

По повод критиките на държавния глава, че с него не е било съгласувано привикването на посланик Коцев, Цветанов изтъкна, че по Конституция това е ангажимент на изпълнителната власт.

„Аз изразявам мнението на по- голямата част от демократична общност в България. Няма коалиционен съвет до момента и няма единна позиция. Но ние знаем много добре каква е позицията на Атака и на ГЕРБ. Ние сме за това страната ни да бъде солидарна и премиерът като част от лидерите на ЕС е подкрепил общата европейска позиция и сме възразили срещу случая „Скрипал“, заключи Цветан Цветанов.

- реклама -