Тръмп

Съд в Сиатъл спря временно прилагането на имиграционния указ на Тръмп

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство, предадоха агенциите.

Според указа за 90 дни САЩ преустановиха приема на тяхна територия на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население

Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Както обясни главният прокурор на щата Боб Фъргюсън, той е постигнал това мерките да бъдат обявени за противоконституционни. Към иска впоследствие се присъединиха властите в щата Минесота. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда, съобщи БТА.

Представителите на властите в САЩ по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази. Но съдията не я прие.

„Щатът предостави необходимите доказателства“ за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети.“

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, затягащи имиграционната политика. Президентът на САЩ възложи на Държавния департамент и министерството на вътрешната сигурност за 120 дни да преустановят действието на програмата за прием на бежанци на американска територия.

Указът ограничи за 90 дни и влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан

Решението на федералния съд в Сиатъл подлежи на обжалване. От Белия дом обещаха да отвърнат на удара, предава AFP.

Говорителят на Тръмп, Шон Спайсър, определи неговата изпълнителна заповед като „законосъобразна и целесъобразна“ и заяви, че Министерство на правосъдието ще поиска извънредно прекратяване на решението на федералния съд „във възможно най-кратки срокове“.

Американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, попазащи в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица. Това стана, след като прилагането му беше блокирано на цялата територия на САЩ от съд в Сиатъл.

В телеконферентна връзка граничните служби са съобщили на авиокомпаниите, че могат да започнат да работят както преди указа.

Лицата от тези страни притежатели на редовни визи могат вече свободно да се качват на самолети, пътуващи към САЩ

А авиокомпаниите в момента осъвременяват информацията на сайтовете си, за да отразят промяната, каза служителят, който пожела анонимност.

- реклама -