Си Цзинпин

Си Цзинпин получи втори мандат начело на компартията в Китай

Китайският президент Си Цзинпин си осигури втори петгодишен мандат начело на Китайската комунистическа партия (ККП), с което затвърди статуса си на един от най-влиятелните лидери в страната от десетилетия.

На закрито заседание беше взето решение той да оглави Постоянния комитет на Политбюро.

Премиерът Ли Къцян също запази мястото си в комитета

Неговото преизбиране идва, след като вчера той стана първият жив китайски лидер от Мао Дзедун насам, чиято политическа теория беше включена в устава на Китайската комунистическа партия. Според анализатори не е изключено това да отвори пътя пред 64-годишния Си към продължаване на управлението му и след дадения му днес нови петгодишен мандат.

По време на пресконференция след преизбирането си Си заяви, че в идните години Китай ще продължи да води активна политика по стимулирането на икономическото развитие в страната и целия свят.

„Ще действаме в съответствие с новата визия за идеите за развитие, ще се стремим към устойчив и стабилен икономически ръст в интерес на китайския народ и целия свят“, каза той.

С преизбирането му завършва конгреса на компартията, по време на който той получи мандата за изпълнение на амбициозните си планове да превърне Китай в световна суперсила с първокласна армия до средата на века.

Китайският премиер Ли Къцян също запази поста си в седемчленния Постоянен комитет. Петима други замениха членовете, които са достигнали до неофициалната възраст за пенсиониране от 68 г. Всички те са на над 60-годишна възраст, което означава, че не се очаква да наследят си на следващия конгрес на партията през 2022 г.

Самият Си беше избран в комитета през 2007 г., когато е на 54-годишна възраст. Пет години по-късно той наследява на поста предишния президент и лидер на компартията Ху Цзинтао.

- реклама -