Швеция, бойна готовност, Украйна, Русия
снимка: Pixabay

Швеция повиши бойната си готовсност заради руската агресия около Украйна

Главнокомандващият армията на Швеция Микаел Бюден смята за изключително сериозна кризата, предизвикана от ситуацията около Украйна.

На фона на нарасналото общо напрежение Швеция повиши нивото на бойната си готовност, посочва той в публикувано днес интервю за в. „Дагенс нюхетер“, цитирано от ТАСС.

„Поставихме нашата готовност в съответствие с обстановката. Тя е сериозна и буди опасения. Естествено, сега правим повече и сме готови за по-бързи действия от обикновено. Готови сме за различни варианти за развитие на ситуацията, включително в непосредствена близост до нашите граници“, заявява Бюден.

Швеция отделя особено внимание на остров Готланд в Балтийско море с оглед стратегическото му значение. През 2015 г. парламентът отново разположи там военни части за евентуална защита на острова. Миналата година, на фона на руски военни учения, там бяха изпратени допълнителни подкрепления.

„Трябва да сме готови за действия по различни направления“, отбелязва главнокомандващият.

Той отговаря положително на въпрос дали Швеция е готова да защити Готланд, в случай че се появи заплаха.

„Вършим си работата, без да предизвикваме никаква ескалация. Напротив, поскоро охлаждаме (противниковия плам), като показваме, че стоим в стартова позиция“, изтъква той.

- реклама -