Насер Ал-Хелайфи, Жером Валке, корупция, ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швейцарската прокуратура обвини собственика на ПСЖ и бивш генерален секретар на ФИФА в корупция

Собственикът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи и бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке бяха обвинени в корупция, свързана с телевизионни права за футболни турнири.

Генералната прокуратура на Швейцария заяви в изявление, че на двамата са повдигнати обвинения „във връзка с предоставянето на медийни права за Световни първенства и турнири за Купата на Конфедерацията.

Има и трети заподозрян, а швейцарският съд го определя като „бизнесмен, който се занимава със спортни права“, предава БГНЕС.

Ал-Хелайфи, който притежава и катарския канал „BeIN Sports“, е заподозрян в даване на подкупи на Валке, за да получи правата за излъчване на престижни спортни събития.

Насер Ал-Хелайфи
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Валке, един от най-приближените хора на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е заподозрян в предоставяне на тези права в замяна на подкупи. Разследването разкрива, че Валке имал неоправдани ползи и от двамата бизнесмени, пише АФП.

Жером Валке
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Установено е, че на Валке са върнати 500 хил. евро за закупуването на вила в Сардиния, която Ал-Хелайфи взима чрез компания вместо бившия генерален секретар на ФИФА. „Тогава Валке получава правото да ползва безвъзмездно вилата за 18 месеца, докато не е уволнен от ФИФА, период, в който не плаща наем на стойност между 900 хил. и 1.8 млн. евро.

Неназованият по име бизнесмен е обвинен и в подкуп, след като е заплатил 1.25 млн. евро на компания, притежавана от Валке. Той не е съобщил във ФИФА за споменатите облаги, въпреки че е бил длъжен заради длъжността, която заема. Валке остава обвинен в злоупотреба с власт, когато между 2013 и 2015 използва влиянието си във ФИФА, за да се намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за различни футболни турнири между 2018 и 2030 г. Той също е обвинен във фалшифициране на документи, след като балансът на неговата компания изброява тези плащания като заеми

- реклама -