Швейцария затръшна вратите за петима руски олигарси

Швейцария затръшна вратите за петима руски олигарси, близки до руския президент Владимир Путин. Страната, която иначе е известна със своя неутрален статут, им забранява да влизат на територията й. Това обяви на пресконференция министърката на правосъдието Карин Келер-Сутер, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Министърката не назова имената на санкционираните от съображения за поверителност.

Неутрална Швейцария ще участва в прилагането на санкциите на ЕС срещу Русия заради нахлуването в Украйна, включително замразяване на активи. Това съобщи по-рано швейцарското правителство.

„В контекста на продължаващата руска инвазия в Украйна Федералният съвет взе днес решение

да се присъедини към пакетите санкции,

наложени от ЕС на 23 и 25 февруари“, посочи в изявление правителството.

Швейцария наложи също финансови санкции срещу руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров. Те влизат в сила незабавно, се отбелязва в изявлението.

„Швейцария потвърждава солидарността си с Украйна и нейния народ и ще доставя хуманитарна помощ на хората, избягали в Полша“, каза правителството, което още веднъж предложи да посредничи в конфликта.

Швейцарският президент Игнацио Касис каза вчера, че е „много вероятно“ Швейцария да последва курса на ЕС.

Швейцария пое по трудния път между демонстрацията на солидарност със Запада заради, по думите, й тежкото нарушение от Москва на международното право, и запазването на традиционния неутралитет, който й дава възможност да играе ролята на потенциален посредник, посочва Ройтерс.

Страната обаче е подложена на засилващ се натиск да застане ясно на страната на Запада срещу Москва и да наложи наказателни санкции.

- реклама -