Швейцария

Швейцария прекрати преговори за сътрудничество с ЕС

Швейцария обяви в сряда, че приключва преговорите с Брюксел за подписване на дълго отлагано споразумение за сътрудничество със заобикалящия почти отвсякъде страната Европейски съюз, предаде АФП.

Президентът Ги Пармелин заяви пред журналисти в столицата Берн, че Швейцария приключва преговорите за рамково споразумение – ход, който може да застраши отношенията на страната с най-големия й търговски партньор.

Брюксел не криеше нетърпението си да стигне до рамково споразумение за обединяване на редица споразумения с Берн.

Работата в тази посока продължи 13 години.

Пармелин отиде в Брюксел в края на април за разговори с шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен. Но двете страни попаднаха в безизходица, след като ЕС отказа да отстъпи по исканията на Пармелин да изключи ключовите въпроси, свързани с държавната помощ, защитата на заплатите и свободата на движение от пакта.

В изявление швейцарското правителство, известно като Федерален съвет, заяви, че е извършило цялостна оценка на резултата от преговорите по споразумението.

„По този начин не бяха постигнати усровията за подписване на споразумение Федералният съвет днес взе решение да не подписва споразумението и съобщи това решение на ЕС.“

С този ход преговорите приключват, се казва в изявлението.

Европейската комисия заяви, че съжалява за решението на Швейцария.

Има опасения, че неспазването на рамковата сделка може да разклати отношенията на Швейцария с ЕС в момент, когато повече от половината от целия швейцарски износ отива към блока, който почти отвсякъде заобикаля страната, която е без излаз на море.

От 2008 г. ЕС настоява Швейцария да подпише споразумението, преди да бъдат сключени нови двустранни сделки.

Въпреки решението в сряда, Берн заяви, че иска по-нататъшни политически преговори с Брюксел по пътя напред.

„Федералният съвет въпреки това счита, че е в общ интерес на Швейцария и ЕС да защитят добре установеното си сътрудничество и да поддържат систематично вече действащите споразумения“, заяви правителството. „Поради това тя желае да започне политически диалог с ЕС за продължаване на сътрудничеството.“

- реклама -