Швейцария

Швейцария каза НЕ на затварянето на петте си АЕЦ-а

Инициативата за ускорено закриване на атомните електроцентрали в Швейцария беше отхвърлена на референдум, съобщи Швейцарското радио и телевизия като се позива на първите резултати от преброяването на гласовете.

Против предложението на Партията на зелените за закриване в различни близки срокове на петте ядрени централи на страната до 2029 година се изказаха мнозинството швейцарци.

Атомните електроцентрали ще работят дотогава, докато е възможно

Предложението на зелените предвиждаше АЕЦ да бъдат закрити в различни кратки срокове и да не се строят нови. Идеята на инициаторите бе още през 2017-та да бъдат затворени три от мощностите. Те произвеждат около 1/3 от електроенергията в страната.

Страховете след Фукушима

Идеята за закриването на швейцарските АЕЦ се роди преди пет години след аварията в японската „Фукушима“, която бе дарена от цунами след мощно земетресение в Япония. Ядрените централи в Швейцария обаче все още не са достатъчно стари за да бъдат изведени от експлоатация, поради което от Зелената партия предложиха референдум, според който експлоатацията им да не може да надхвърля 45 години.

В Швейцария се намира най-старата АЕЦ в света

референдумПреди гласуването правителството на алпийската държава предупреди, че страната може да не успее да се справи с производството на нужната й енергия само от възобновяеми еко източници. Освен това както е добре известно зеленото електричество е много по-скъпо.

- реклама -