банкова криза

Швейцария гласува за безусловен доход

Швейцарците решават дали да въведат безусловен доход от около 2500 франка. Това са гарантирани и редовни плащания от страна на държавата, без каквито и да е предварителни условия.

В случай, че по-голямата част от гражданите кажат „да“, всеки швейцарски жител, включително някои категории чужденци, ще получават около 2260 евро за възрастен и  565 евро за дете.

Инициативата предизвика остри спорове в конфедерацията. Според привържениците на безусловния основен доход, той ще позволи по-добре да се съвместяват професионалните задължения със семейния живот, тъй като ще разшири възможностите за заетост на непълен работен ден. Освен това ще има по-големи възможности за творческа дейност и смяна на професията, ако човек пожелае да се реализира в друга сфера.

Швейцария

„Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да си починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и ще се върнат на работа“, отбеляза в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума.

Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 процента не изключват такава възможност.

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември не го подкрепи и парламентът. Според властите, съществува опасност да бъде застрашена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

- реклама -