сн. БГНЕС

Швейцария гласува днес дали да ограничи свободното движение от ЕС

Швейцарците гласуват днес за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз, което, макар и да не се очаква да премине, предизвика опасения, че шокът „да“ може да опустоши отношенията с блока.

Инициативата, подкрепена от популистката дясна Швейцарска народна партия (SVP) – най-голямата швейцарска партия – наблюдава намаляваща обществена подкрепа в последните анкети.

Последното проучване показа, че 65% от анкетираните се противопоставят на призива за прекъсване на споразумението, позволяващо свободно движение на хора между Швейцария и ЕС.

сн. БГНЕС

Изглежда малко вероятно инициативата да събере двойното мнозинство, необходимо за приемането й, спечелвайки както народния вот, така и повечето от 26-те кантона на Швейцария. Но SVP отбеляза изненадващи победи в миналото в продължителната си война срещу затягане на отношенията с ЕС, подхранвайки опасението, че отношенията на Швейцария с най-големия й търговски партньор могат да бъдат застрашени.

Инициативата, подлежаща на гласуване като част от системата на пряката демокрация, призовава Швейцария да преразгледа конституцията си, за да гарантира, че може самостоятелно да управлява имиграционната си политика. SVP, която изгради своята платформа, осъждайки имиграцията и влиянието на ЕС, предупреждава, че богатата алпийска страна е изправена пред „неконтролирана и прекомерна имиграция“.

Въпреки че не е член на ЕС, Швейцария е обвързана с блока чрез множество сложно свързани двустранни споразумения.

сн. БГНЕС

Ако инициативата на SVP премине, властите ще разполагат с една година, за да преговарят за прекратяване на споразумението от 1999 г. за свободно движение на хора между Швейцария и блока. Предложението стига дори по-далеч от подобна мярка, подкрепена също от SVP, която беше приета през февруари 2014 г. с искане Берн да наложи квоти за броя на разрешителните за работа, издадени на граждани на ЕС. Това гласуване хвърли в безпорядък отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел предупреди, че всяко ограничаване на имиграцията от граждани на ЕС ще изложи на опасност цял набор от двустранни споразумения. Берн години наред се бореше да намери начин да уважи вота, без да отчуждава трайно европейските си съседи.

След продължителни разговори споразумението, постигнато в края на 2016 г., бе прекратено далеч от първоначалния план за квоти, който Брюксел яростно отхвърли.

Вместо това Берн избра просто да поиска от швейцарските работодатели да прескочат няколко бюрократични обръча, преди да наемат хора от блока, и да дадат приоритет на търсещите работа швейцарци, поне привидно. SVP осъди този компромис като „предателство“ и стартира новата си инициатива. Гласуванията по инициативата на SVP и няколко други въпроса трябваше да се разгледат през май, но бяха отложени, тъй като мерките за блокиране на коронавируса предотвратиха провеждането на кампанията.

Веднага след като тези мерки започнаха да се отслабват преди няколко месеца, SVP разгърна предизборни плакати с надпис: „Достатъчно!“

Докато гласуването през 2014 г. все още съществува в колективната памет на Швейцария, социологическите проучвания намекват, че безпокойството от имиграцията е намаляло.

SVP също се оказва по-изолирана от всякога, като правителството, парламентът, съюзите, организациите на работодателите и всички други политически партии призовават избирателите да отхвърлят инициативата. Противниците подчертават значението на отношенията с ЕС за икономиката на страната. И правителството предупреди, че ако Швейцария едностранно анулира споразумението за свободно движение, ще влезе в сила клауза „гилотина“ за замразяване на целия пакет от сделки между Швейцария и ЕС, включително за търговията.

Днес швейцарските гласоподаватели ще гласуват и по редица други въпроси, включително дали да предоставят 6 милиарда швейцарски франка (5,6 милиарда евро) за нови бойни самолети и дали да предоставят двуседмичен отпуск по бащинство на новите бащи.

Повечето швейцарци гласуват предварително в популярните анкети и референдуми, провеждани в страната на всеки няколко месеца, а избирателните урни обикновено се отварят само за няколко часа в деня на гласуване за желаещите да гласуват лично.

- реклама -