Шведски министър шокира с признание, че е била обект на сексуален тормоз

Шведският външен министър Маргот Валстрьом призна, че е била обект на сексуален тормоз „на най-високо политическо ниво“.

Първият дипломат на Стокхолм направи изказването, присъединявайки се към кампанията #MeToo в социалните мрежи, в рамките на която жени споделят опита си със сексуален тормоз.

„Мога да потвърдя, че това съществува на най-високо политическо ниво и самата аз съм го преживявала“, каза тя пред шведската информационна агенция ТТ.

Валстрьом не потвърди дали сексуалното насилие върху нея е било упражнено по време на среща на европейски представители, както по-рано беше съобщено в мемоари на журналист.

По думите й трябва да се потърсят решения на законово ниво и да се помисли за това как може да бъдат променени обществените нагласи към проблема.

Валстрьом, която е на поста от 2014 г., получи от премиера Стефан Льовен мандат за „феминистка дипломация“, която да призовава за уважение на правата на жените като част от шведските международни отношения.

През 2015 г. дипломатическите отношения на Стокхолм със Саудитска Арабия бяха замразени, след като Валстрьом нарече властите в Рияд „диктатура“, критикувайки най-вече отношението спрямо жените.

- реклама -