Шведски депутати предложиха Грета Тунберг да получи Нобелова награда за мир

Шведски депутати предложиха младата активистка за борба с промените в климата Грета Тунберг да получи тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде БТА.

„Грета Тунберг е активистка за климата и основната причина, поради която тя заслужава Нобеловата награда за мир, е, че въпреки младата си възраст тя не спря да отваря очите на лидерите за климатичната криза“, пишат депутатите Йенс Холм и Хокан Свенелинг в писмо до Нобеловия комитет.

Без „Петъци за бъдеще“ – движението, което се зароди около Грета Тунберг – и самата нея въпросът с климата нямаше да е толкова актуален“, изтъкват шведските народни представители в писмото си, до което Франс прес си гарантира достъп.

17-годишната шведка вече бе споменавана като възможен лауреат на миналогодишната Нобелова награда за мир, която в крайна сметка бе присъдена на етиопския премиер Абий Ахмед заради приноса му за помирението със съседна Еритрея.

Тунберг стана популярна, след като през август 2018 г. започна да организира седящи стачки на ученици пред шведския парламент с призиви за борба с промените в климата.

- реклама -