гимнастика
сн. БГНЕС

Шведската федерация по гимнастика оставя на юношите да решат половата си категория

Шведската федерация по гимнастика заяви, че ще позволи на тийнейджърите сами да решат в кой пол искат да участват в спорта, както за тренировки, така и за състезания.

До решението бе стигнато, след като федерацията бе направила „задълбочен анализ на проблема относно половата идентичност и половото изразяване“ през лятото, споделиха от организацията.

„Специфично за нашите тренировъчни и състезателни дейности, решението означава, че си приветстван да тренираш в групата, която избереш, без значение от твоя законов пол, полова идентичност или изразяване“, се казва в изявление на федерацията.

Транссексуалните тийнейджъри ще бъдат свободни да участват в клас, избран от тях, до юношеското национално ниво, което е за състезатели от 13-18 годишна възраст, в зависимост от дисциплината.

Говорейки за всекидневника Dagens Nyheter, организацията сподели, че новите правила няма да отговарят за професионални състезатели, тъй като те ще имат нужда от адаптация към международните правила.

Федерацията по гимнастика е първата национална спортна федерация, която отговаря на призивите на Шведската федерация за правата на Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални (РФСЛ), която през октомври публикува доклад за транссексуалните хора в спорта, фокусирайки върху деца и млади хора. Според РФСЛ, транссексуалните младежи се чувствали отхвърлени в много спортове и групата за защита на техните права сподели, че други спортни звена се подготвят да наложат нови правила, за да бъдат „по-проразчни и толерантни“, включително асоциациите по футбол и фигурно пързаляне.

Гимнастическата федерация каза, че проблемът е дискутиран от известно време, но добави, че не е имало много запитвания от индивидуални лица и групи, което „било една от причините проблемът да бъде във фокуса им“. „Причината, поради която не сме получили много въпроси относно това, вероятно се дължи на нашата система/структура, която позволява на индивидуални лица да се отказват рано, тъй като са усетили, че няма място за развитие за тях и следователно проблемът така и не е стигал до нас“, коментира генералният секретар на федерацията Пеле Малмборг.

- реклама -