Шумни акции с крещящи имена: „Недосегаемите“

През миналата година съдия Пламен Панайотов от Специализирания съд слага край на съдебната сага на „Недосегаемите“ на първа инстанция. Той признава за виновни тарторите на бандата – бизнесмена Божидар Лашков, Христо Петров и Даниел Бояджиев, както и участниците Кирил Димитров, Цветан Колев и Павел Александров. Седмият подсъдим Асен Дишов умира и не дочаква присъдата си. Босовете получават по три години условно с 5-годишен изпитателен срок, а участниците – по 1 г. с 3-годишен изпитателен срок.

Те са осъдени като банда за данъчни престъпления, действала от началото на 2008 г. до 15 юни 2011 г.

Ченгетата задействат спецоперацията по спешност, защото получават сигнал от ДАНС за теч на информация към заподозрените. Предполага се, че къртицата, предупредила за подготвяната полицейска акция, е човек от НАП. Агенти прихванали разговор, в който се отправят предупреждения за предстоящите обиски и планирани арести на данъчни и дедесари.

Според обвинението „Недосегаемите“ са извършвали данъчните измами чрез регистрация на фиктивни фирми, с което са успели да източат ДДС от държавата за над 21 млн. лева.

Прокуратурата твърди още, че в групата са участвали и реално действащи фирми, които са се облагодетелствали. Повечето от обвиняемите са финансисти, бивши данъчни, знаят слабостите на системата и са се възползвали от това, коментират от държавното обвинение.

„Недосегаемите“ са контролирали над 100 фиктивни фирми във Враца, Пазарджик и София. Те „реализирали“ сделки, служещи за теглене на ДДС. Полученият данъчен кредит се разпределял, като 80% от парите отивали при организаторите на схемата. На самите дедесари се падали 10-20%.

Фирмите се записвали на македонци , на клошари, алкохолици, бедни и неграмотни хора, повечето от които от Северозападна България. За регистрациите се ползвали само няколко адреса. Фирмите най-често отчитали сделки с покупки на имоти.

Повече от 20 са обискираните адреси, има иззети компютри, данъчни документи, счетоводни фактури от офиси и частни домове. Първоначално проговарят 11 свидетели, които разказват, че са били принуждавани да регистрират фирми на собствено име и да се подписват под документи, без да четат съдържанието им. В разследването са използвани и специални разузнавателни средства.

При проверка на фирмите на бизнесмена Божидар Лашков лъсват негови връзки с червени представители от властта. Лашков регистрира фирмата „Болканс стар“, където е вписан като съдружник на консултантска къща „Бизнес и право“, сочи разследване на „168 часа“. Фирмата се управлява от Лашков и Силва Дюкенджиева, която на последните избори е член на ЦИК от квотата на „Коалиция за България“. Дамата също членува в „Българска голф фондация“. Друг член на организацията е бившият заместник-министър на околната среда Чавдар Георгиев.

Освен с Георгиев Лашков е въртял бизнес през консултантската фирма и с бившия депутат от БСП и ексбанкер Златомир Орсов. Останалите партньори в „Бизнес и право“ са тогавашният главен прокурор Борис Велчев и секретарят на Георги Първанов Красимир Стоянов. Впоследствие двамата се оттеглят от фирмата заради заетите държавни длъжности.

 

 

- реклама -