Шумни акции с крещящи имена: „Наглите“

Акция на МВР от декември 2009 година поставя началото на разплитането на едни от най-ужасяващите случаи в родната криминалистика. Близо 200 полицаи и антимафиоти атакуват десетки адреси в София, Велико Търново и Монтана. Арестувани са около 30 души.

А МВР кръщава операцията с кодовото име „Наглите“.

В рамките на 5 дни по разследването се провеждат 2 операции – „Наглите“ и „Наглите 2“. На част от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, която отвлича хора, за да трупа богатство от откупи.

Разследващите стигат до групата след информация от вътрешен човек, Валентин Михайлов-Ихтиманкия, който съдейства, за да получи статут на защитен свидетел. Затова и не сяда на  подсъдимата скамейка.

12-те заложници са държани общо 328 дни в плен.

Илиан Цанев – държан 49 дни в плен

Мехмед Чакър – поискан откуп от 5 милиона лева, 200 000 лв били изхвърлени на похитителите в движение от влак

Михаил Краус – докато бил в плен му отрязали част от кутрето, след като първоначално брат му предложил 50 000 лв. откуп, приели сумата като подигравка. Платени са 300 000 евро откуп.

Джорджио Марков – отвлечен едва 14-годишен, прекарва 11 дни в плен, майка му плаща 220 000 евро откуп

Велислав Величков – 43 дни в плен, отрязали част от ухото му, платени са 202 000 евро откуп

Ангел Бончев – 50 дни в плен, отвлечен от мними полицаи. Държан е прикован със синджири и пранги на краката. След като похитителите не се разбрали с бившия му сътрудник Гриша Ганчев, отрязали на Ангел Бончев част от фалангите на едната ръка.

Камелия Бончева – отвлечена докато предавала откупа за съпруга си, държана е 20 дни в плен. Похитителите разпореждат събраните пари за откупа йда бъдат дарени на фондация „Утре за всеки“.

Георги Георгиев–Пурата – поискани 3 000 000 лева откуп, държан 13 дни в плен, платени 200 000 евро. При огледите на къщите на ужасите, разпознал една от стаите, в нея е бил държан. Пурата е познавал трима от подсъдимите по делото.

В асил МаникатовВасил Маникатов  – бивш затворник, отвлечен докато кривнал от обичайния си маршрут на връщане към затворническото общежитие. Негови приятели събират 241 000 евро и плащат откуп. След това Маникатов е арестуван, от затвора не му повярвали, че е бил отвлечен, решили че е избягал.

Киро Киров – поискани 5 000 000 евро откуп, държан 17 дни в плен, платени над 1 000 000 лв. откуп

 

Борислав Атанасов – отвлечен докато разхожда кучето пред дома си, платени 500 000 лв. откуп

Румен Гунински-младши – държан 42 дни в плен, платени са 500 000 лв. за свободата му

От 12-те отвличания „Наглите“ получават близо 6 милиона лева.

През декември 2010 започва делото срещу деветима подсъдими за серията отвличания.

Това са Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев,братята Радослав и Митко Лебешковски.

Те са обвинени за десет отвличания и един опит за отвличане. За единадесето отвличане също свързано с тях не бяха намерени достатъчно доказателства за да бъде повдигнато обвинение.

„Нагалите“ получават общо 444 г. затвор

Четирима от „Наглите“ са оправдани още на първа инстанция. Това са Павел Петков–Прасето, Цветозар Славчев–Цуро, братята Митко и Радослав Лебешковски.

Двама от групата стават защитени свидетели: Валентин Михайлов–Ихтиманския и Найден Недев.

Други двама от групата за отвличани са убити. Това са Иван Пайнавелов–Сапата, който е убит и заровен в Плана планина преди да започне делото, а Кирил Кирилов–Шкафа е убит седмица преди делото да приключи на първа инстанция.

Четирима остават в затвора.

Най-малка е присъдата на Любо Глебеца – 10 години затвор, останалите трима осъдени – Ивайло Евтимов–Йожи, Прокопи Прокопиев–Културиста и Даниел Димитров–Релето получават по 18 години затвор. Така общите години на осъдените са 444, но според българското законодателство само най-дългата присъда се излежава. Четиримата трява да платят и обезщетения  на жертвите си в размер от 915 000 лева.

10 години след началото на съдебния процес срещу „Наглите“ остават неизвестни организаторите, които стоят зад отвличанията. А парите, които са платени за откупите – също не са открити.

Междувременно двама от оправданите по делото Църо и Павката осъдиха прокуратурата да им плати по 15 000 лв. обезщетение.

А Любо Гребеца получи и две доживотни присъди за убийствата на Юлиан Лефтеров и Иван Пайнавелов – Сапата, чиито тела бяха изкопани в Плана планина.

- реклама -