Шумни акции с крещящи имена: „Медузите“

Акция „Медузите“ най-вероятно носи името си заради това, че се провежда в морската столица Варна, а пипалата на медузата са действията на предполагаемата престъпна група за неизгодни сделки с общината.

Зрелищният арест пред децата

На 31 март. 2010 г. в 06.30 ч. група по задържането от Областната дирекция на МВР във Варна, заедно с група от „Борба с организираната престъпност“, всички въоръжени с късо и автоматично оръжие и маскирани с качулки, атакуват къщата на Гуцанови със силни крясъци.

Дежурният частен охранител отключва портата на имота, но служителите на МВР разбиват масивната дървена врата на къщата и нахлуват в помещенията, където спят Борислав и Моника Гуцанови, както и дъщерите им – на 5 и на 7 години – Сирма и Бояна, се казва в доклад на Българския хелзинкски комитет по случая „Гуцанов“.

На призива на Моника Гуцанова маскираните с автоматите да излязат от стаята, за да не плашат децата, тя получава отговор – „Завийте ги презглава!“ Към 6.45 ч. маскираните си отиват и идват униформени и цивилни.

След успешното „неутрализиране“ на семейството, полицаите започват претърсване на къщата, без да обяснят на Гуцанови какво търсят и без да покажат дължимото според чл. 161, ал. 2 от НПК съдебно разрешение за претърсването, пише още в доклада на БХК.

При претърсването и изземането са прибрани мобилните телефони, лаптопът на Моника Гуцанова, оригиналният нотариален акт на къщата, кредитните карти с пин-кодовете, които притежателите им съобщават сами на служителите на МВР.

По същото време са арестувани още Даниел Славов и Пенчо Пенчев.

Към 22.00 часа в деня на задържането Гуцанов е обвинен за участие в организирана престъпна група, сключване на неизгодни сделки, както и за престъпление по служба и склоняване към лъжесвидетелстване. По искане на прокуратурата съдът налага постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата мъже.

На 25 юни 2010 г. Варненският апелативен съд го пуска под „домашен арест“. А месец по-късно Варненският окръжен съд изменя мярката му за неотклонение в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Делото обаче излезе кухо и без достатъчно доказателства, така че беше прекратено.

 Европейският съд е уважи всички жалби на семейство Гуцанови срещу България.

Европейският съд по правата на човека  присъди 40 хил. евро обезщетение на семейството на   Борислав Гуцанов заради репресията, на която те бяха подложени от МВР по време на акция „Медузите“. Делото пред Страсбург бе водено от адвокатската кантора „Екимджиев, Бончева и Черничерска“. Отделно държавата ще трябва да плати 4000 евро разноски по делото.

Уникалното на това решение е, че България е призната за нарушител на човешки права заради коментарите на тогавашния министър Цветан Цветанов и за определението на окръжния съдия, който остави Гуцанов в ареста за постоянно.

България е намерена виновна по чл. 3 на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, който въвежда забрана за нечовешко и унизително третиране. Държавата е намерена за виновна и по чл. 8 от конвенцията за нарушаване на неприкосновеността на жилището.

- реклама -