фризер

Шумни акции с крещящи имена: Бебето във фризера

Случаят с мистериозната смърт на новороденото на 17-годишната ученичка Боряна от Разград стана известен като “смъртта на бебето от фризера”.
През 2010 той предизвика грандиозен национален скандал, след като без разследване МВР и Прокуратурата единодушно обявиха, че бебето е било живо, близо денонощие след раждането, а четиримата медици бяха задържани при показен арест пред колегите им. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори разсекрети и публично чете от парламентарната трибуна разпечатки от записани със СРС техни разговори.

„Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте? Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек! Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят. Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци, умряло е при раждането, казваме…“

Оказа се, че записите са направени заради друго разследване, течащо в болницата. Но, разговора е бил чут случайно и бе публично огласен, а лекарите заклеймени като убийци. Бяха арестувани гинеколозите Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Михаил Милатович и неонатоложката д-р Катя Гецова. Акцията ръководеше лично тогавашният шеф на търновските антимафиоти Орлин Тодоров. Само няколко месеца по-късно той изненадващо беше арестуван и стана подсъдим за разгласяване на държавна тайна.
Още през май 2013 г. Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица.

Какво се е случило в действителност?

17-годишната родилка Боряна прави спонтанен аборт в 22-ата седмица в горнооряховската болница. Бебето е обявено за мъртво, но по-късно лекарите се заблудили, че плодът може да е още жив заради епизодични движения. В последствие деветорната експертиза доказа, че те са били имитация на жизнена дейност.

Заблудата на лекарите обаче става причина за цинични разговори между тях и това е единственото неоспоримо в този скандал. Все пак според различни показания на медицинския персонал в болницата, детето е мърдало и е правило опит да диша близо 20 часа след т.н.аборт. Дори когато разбрали, че може да са сгрешили, лекарите го поставили в кувиоз. Преди да наредят да бъде замразено при биологичните отпадъци…

След като Цветанов изчита стенограма на разговорите им, записани със СРС-та, прокуратурата започва проверка срещу бившия министър за теч на данни. Законодателството не позволява използването на подобна информация извън нейното предназначение за целите на наказателното производство или за опазване на националната сигурност. В крайна сметка нещата приключват без обвинение, защото се разбира, че Цветан Цветанов е получил писмено и устно разрешение по телефона от разследващия прокурор да огласи информацията. Макар по-късно да става ясно, че това важи само за разкриване на имената на медиците, но не и съдържанието на разговорите помежду им.

В крайна сметка се налага Цветанов да поднесе извинение на лекарите, заради думите му: “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс.“

Репутация и търсене на права

Едва тази година един от замесените медици успява да осъди прокуратурата за неимуществени вреди. Размерът на полученото от него обезщетение е 40 хиляди лева.

Делото мина през три инстанции. ВКС се произнесе, че е била нарушена презумпцията за невинност до доказване на противното, а прокурори публично са огласили обвинения в тежко престъпление без да има присъда.

Самият д-р Милатович пък твърди, че заради шума около разследването пациентите му намалели, а самият той дълго време не е излизал от къщи и се притеснявал да се появява на публични места, защото винаги започвало шушукане. Освен това той загубил уважението на колегите си.

- реклама -