шумът

Шумът от корабите убива апетита на китовете

Шумът от големите кораби кара гърбатите китове да губят желание да търсят храна. Това може да има дълготрайно въздействие върху здравето на тази животни, сочат резултатите от проучване.

Корабните пътища съвпадат с миграционните маршрути на китовете, което води до постоянно шумово „замърсяване” на подводната среда.

635878379766742413WhaleПо-ранни изследвания показаха как този шум пречи на комуникацията на делфините и някои видове китове.

Но досега се знаеше много малко за това как постоянният нискочестотен шум на океанските морски съдове може да влияе на най-големите китове.

Това са синият кит, ивичестият кит, гренландският кит.

Експеримент с китове

За да установят какъв е ефектът на шума, екип учени от университета в Сиракюз, прикачили сензори на 10 гърбати кита в Северния Атлантик.

Уредите улавят и записват всички звуци, които китовете чуват, но и следят движението им.

Гърбатите китове използват многобройни техники за улавяне на храна. Те се гмуркат на дълбоко и стържят с тяло по океанското дъно, за да намерят там риба.

imagesУчените установили, че ако наблизо има кораб и китът чува шумовете му, той не е в състояние да се гмурка до дъното и да търси храна.

Не е ясно дали причината е, че китовете възприемат шума като заплаха или пък шумът кара дребните рибки да се крият и китът не ги открива.

Проучванията показват, че китовете не могат да се приспособят към новата среда и не се хранят пълноценно.

- реклама -