Шулц

Шулц: Опозицията срещу СЕТА може да бъде преодоляна

Опозицията на белгийския регион Валония срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада може да бъде преодоляна. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след среща с лидера на валонския парламент Пол Манет.

„Моята среща с министър-председателят Манет потвърди това, че нито един от препъникамъните по пътя към приемането на СЕТА от белгийския парламент не е непреодолим“, каза Шулц.

EU Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) talks breakdown

По думите му той вече е наясно със стъпките, които трябва да бъдат предприети за да се даде допълнителна „яснота и правна сигурност относно притесненията на валонския парламент, които се споделят от много европейски граждани“.

Споразумението трябва да бъде подписано до четвъртък

EU Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) talks breakdownПо-рано днес, след среща с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд, Мартин Шулц посочи, че споразумението за свободна търговия трябва да бъде подписано следващата седмица.

Фрийленд изрази надежда в скорошното решаване на въпроса.

„Много се надявам, че ще бъда способен да се върна тук само след няколко дни заедно с моя премиер и ние ще можем, както планирахме, да подпишем това споразумение с Европа“, каза тя.

От всички страни членки, само Белгия, не е готова да подпише СЕТА. Според Конституцията на страната всички пет провинции трябва да ратифицират споразумението преди страната официално да декларира подкрепата си. На този етап Валония отказва да даде подкрепата си за документа.

- реклама -