Шулц и Меркел- дебат за бъдещето на Германия и света

Като отвори границите за бежанците през 2015 година Германия постави партньорите си от ЕС пред свършен факт и това бе голяма грешка на Берлин. Това заяви в неделя председателят на германските социалдемократи Мартин Шулц.

Мартин Шулц провежда телевизионен дебат с канцлерката Ангела Меркел в качеството ѝ на председателката на Християн-демократическия съюз.

Миналата неделя Меркел говореше, че сега, две години след началото на кризата, тя би направила всичко така, както през 2015 година. Аз не бих я посъветвал това“, каза кандидатът за нейното място начело на държавата. Според Шулц основната грешка на Германия е, че не е имало консултации с другите страни от ЕС преди отмяната на миграционните ограничения за сирийците.

Според Шулц интеграцията на милион души е задача, решението на която може да продължи цяло поколение.

За Турция и ЕС

Преговорите с Турция за влизане в ЕС трябва да бъдат прекратени. Това заяви лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц в неделя. Той участва в предизборен телевизионен дебат с канцлерката Ангела Меркел.

В същия дебат лидерката на Християндемократическия съюз обяви, че не вижда Турция в състава на ЕС, но не смята, че би прекратила дипломатическите отношения с нея.

Меркел и Шулц не са във възторг от Катар

Ангела Меркел и кандидатът за длъжността канцлер Мартин Шулц заявиха, че не подкрепят провеждането на световното първенство по футбол през 2022 година в Катар.

Отговаряйки на въпроса „Добре ли е това, че турнирът ще се проведе в Катар?” Меркел отговори „Това не е особено добре, не”.

„Не”, отговори кратко на същия въпрос Шулц.

На Запад периодично се подлага на критика ситуацията с правата на човека в Катар, като това се свързва с подготовката на турнира. Положението се усложни с напрегнатите отношения между Катар и съседните държави.

Дебатът Меркел-Шулц засегна и ролята на Тръмп

Шулц и Меркел се разминаха при оценката на ролята на президента Доналд Тръмп в урегулирането на кризата на Корейския полуостров.

По време на неделния дебат Шулц заяви, че американският лидер няма да може сам да урегулира конфликта около КНДР. „Не, не мисля”, каза той. В отговор на молба да обоснове своята гледна точка той напомни за агресивната риторика на Тръмп в социалните мрежи, за „предубежденията към цели групи от населението”, за това, че той „не успя да се дистанцира от националистическите групи” след безредиците в американския Шарлътсвил.

От своя страна меркел посочи необходимостта да се търсят дипломатически решения на кризата, включително с участието на американския президент.

„Не мисля, че този конфликт може да се реши без президента на САЩ, но при това мисля, че е нужен мирен дипломатически подход”, каза канцлерката.

Меркел подчерта, че ще обсъжда това с президента на Русия, с държавния глава на Китай, с Япония и Южна Корея, но и с американския президент”.

В същото време Меркел подчерта, че е необходима силната позиция на ЕС

„Европа е длъжна да участва в такива въпроси като въпросите за войната и мира”, каза тя.

- реклама -