Щутгарт, "Мерцедес-Бенц Арена"
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Щутгарт ремонтира стадиона срещу 70 млн. евро

Щутгарт одобри окончателно плановете за ремонт на „Мерцедес-Бенц Арена“. Стойността на предвидените реновации е 69,5 млн. евро.

Целта е стадионът да е напълно готов за мачовете от Евро 2024. Ще бъдат обновени централната трибуна, построена през 1974-а, съблекалните на реферите, част от тоалетните, входовете и тн.

Футболният клуб ще даде 22,5 млн. евро собствени пари. Останалите трябваше да дойдат от общината и различни спонсори. Вчера общината одобри 22,55 млн. евро временно финансиране. Щутгарт обаче може да даде само 2 млн. евро в момента, тъй като има доста намалели проходи заради пандемията от коронавирус. Поради тази причина президентът на клуба е подал документи за държавна помощ. Клаус Фогт е поискал 15 млн. евро. Заемът трябва да бъде върнат до 2032 г.

„Искаме да осигурим дългосрочното бъдеще на клуба. При нас работят 250 души, от които само 30 са професионални футболисти“, коментира 50-годишният Фогт.

Стадионът ще приеме Формула Е

В завършения си вид „Мерцедес-Бенц Арена“ ще приема и състезания от Формула Е. Болидите ще влизат и излизат от стадиона. Точно за тази цел ще бъдат разширени и входовете за тежка техника под трибуните. Стойността на тази част от ремонта е 5 млн. евро. Тя ще бъде поета от общината. Общината също така ще даде 1,5 млн. евро за инсталиране на фотоволтаици на покрива на стадиона. „Щутгарт иска да бъде град-пионер в областта на електромобилността. Този проект ще ни помогне много в това отношение“, се казва в изявление на общината.

- реклама -